Άγνωστα αρχαία φρούρια των Θρακών στις κορυφές της Ροδόπης


Άγνωστα αρχαία φρούρια
των Θρακών
στις κορυφές της Ροδόπης

Των Γιώργου Λεκάκη – Απόστολου Τσακρίδη


Η Θράκη μας είναι η λιγότερο (επισήμως) ανασκαμμένη και εξερευνημένη περιοχή της Ελλάδος! Κι όμως είναι από τις πλουσιότερες (αρχαιολογικά)! Και απ’ αυτές (μαζί με την Κρήτη και τα Επτάνησα), που εάν ανασκαφούν και αξιολογηθούν σωστά και αδογμάτιστα τα ευρήματά τους, θα πρέπει να αλλάξει η Ιστορία και να ξαναγραφεί…
Αλλά ποιος έχει… όρεξη για τέτοια τώρα…


Η σημερινή μας πεζοπορία στις κορυφές της Ροδόπης, έκρυβε μια έκπληξη. 
Σε ανάβαση του λόφου ανατολικά από το φυλάκιο Μαχαίρα και σε υψόμετρο άνω των 1.200 μέτρων βρήκαμε ερείπια αρχαίας οχύρωσης…

................................

Για την σημαντικότητά της, αρκεί να καταλάβουμε πως

................................

Σε μεγάλο μέρος της διαδρομής είναι εμφανέστατα τα ερείπια των τειχών. Το πιο ιδιαίτερο σημείο όμως, ήταν σε μια βραχώδη κορυφή! Εκεί υπήρχε κτισμένο τειχίο επάνω σε τεράστιους βράχους!
Το δομικό υλικό δείχνει πως είναι αρχαιοτάτων χρόνων.
Δυστυχώς δεν υπάρχει καμμία αναφορά για το σημείο και δεν έχει γίνει ποτέ καμμία (επίσημη) αρχαιολογική μελέτη.

Η θέα προς την απέραντη, απίθανη, πανέμορφη, ιστορικότατη,
ελληνικότατη Ροδόπη...

Το Παπίκιον Όρος, μετά τον 4ο αιώνα μ.Χ. ήταν το «Άγιον Όρος της Θράκης».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΠΑΠΙΚΙΟΝ ΟΡΟΣ,
ΠΡΟΣΕΧΩΣ...

Στους πρόποδες υπάρχουν σε πολλά σημεία παλαιοχριστιανικά ερείπια. Επίσης μια εκδοχή ακόμα, είναι ότι πιθανόν όλο να ήταν και ένα φρούριο Βυζαντινού αυτοκράτορος (ίσως του Καντακουζηνού).


Η δική μου άποψη, από αυτό που είδα, είναι ότι πιθανότατα να ήταν αρχαίο φρούριο κάποιας θρακικής φυλής. Οι Θράκες – όπως όλοι οι λαοί - έκτιζαν τα φρούριά τους στα υψηλότερα σημεία των ορεινών όγκων τους, για καλύτερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.
Παρόμοιο τρόπο δόμησης συνάντησα στην αρχαία ακρόπολη του Κρεμαστού Όρους στους πρόποδες του Ισμάρου.
Εκεί έχουν εντοπιστεί ερείπια αρχαίου θρακικού φρουρίου που η χρονολόγηση του υπολογίζεται μεταξύ του 1300 και του 900 π.Χ.
Στην περιοχή του Φρουρίου που φαίνεται στις φωτογραφίες, υπάρχουν διάσπαρτα μέρη από κεραμικά αγγεία.
Είναι ερείπια και αρχαίοι περίβολοι θρακικών οχυρώσεων, (επισήμως λένε) κατά την Εποχή του Σιδήρου! Πιθανόν εκεί, υπήρχαν και ιερά του Θράκα Ιππέα. Το βασικό υλικό είναι ασβεστόλιθος. Και σε αυτά τα σημεία εκτίσθησαν αργότερα βυζαντινά κτίσματα. Οι Βυζαντινοί τοποθετούσαν τριμμένο κεραμίδι στον ασβεστόλιθο, για συνθετικό υλικό.

Παιγνίδια του Ήλιου στα ιερά του...

Όλη η ορεινή Θράκη είναι γεμάτη αρχαίες οχυρώσεις.
Αρκεί να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν, με μονοπάτια και διαδρομές, και μαζί με την ιστορία θα επωφεληθεί και ο τουρισμός της Θράκης, περιοχή η οποία υποφέρει…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΙΣΜΑΡΟ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΡΟΔΟΠΗ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΘΡΑΚΗ, ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ: αρχαιο φρουριο, Θρακες, Ροδοπη, Θρακη, ανασκαφη, αρχαιολογια, Κρητη, Επτανησα, Ροδοπη, φυλακιο Μαχαιρα, τειχη, τειχιο, Παπικιον Ορος, Παπικιο Ορος, Αγιον Ορος, Αγιο Ορος, παλαιοχριστιανικα, Βυζαντιο, αυτοκρατορας Καντακουζηνος, ακροπολη, Κρεμαστο Ορος, Ισμαρος, Ισμαρα, κεραμικα, αγγειο, περιβολος, οχυρωση, Εποχη Σιδηρου, ιερο, Θρακας Ιππεας, Θραξ Ιππεας, ιερον, ασβεστολιθος, βυζαντινα, Βυζαντινοι, κεραμιδι, Καστρι Γρεβενων, Γρεβενα, Βαλκανια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ