Οι ΗΠΑ επιστρέφουν δύο αρχαία αγάλματα των Χμερ στην Καμπότζη


Οι ΗΠΑ επιστρέφουν
δύο αρχαία αγάλματα
των Χμερ στην Καμπότζη


Η U.S. Immigration and Customs Enforcement’s (ICE), η Homeland Security Investigations (HSI), η αμερικανική κυβέρνηση και η υπουργός Πολιτισμού και Καλών Τεχνών της Καμπότζης επέστρεψαν δύο αγάλματα των Χμερ στην Καμπότζη κατά την διάρκεια τελετής επαναπατρισμού στο Εθνικό Μουσείο της Καμπότζης στις 3 Απριλίου 2020.

«Στον σημερινό κόσμο, η κλοπή και η εμπορία ανεκτίμητων και αναντικατάστατων εθνικών θησαυρών μιας άλλης χώρας είναι μια παγκόσμια ανησυχία, που απαιτεί συνεργασία και κατανόηση μεταξύ των εθνών», εδήλωσε ο επί κεφαλής της HSI, Russell Bash. «Ως ομοσπονδιακή υπηρεσία επιβολής του νόμου με παγκόσμια εμβέλεια, η HSI είναι ηγέτις στην διερεύνηση εγκλημάτων, που αφορούν την παράνομη εισαγωγή και διανομή πολιτιστικής ιδιοκτησίας και αυτό δείχνει την δέσμευσή μας να αρνηθούμε στους εγκληματίες τα οικονομικά κίνητρα, που τους παρακινούν στην συμπεριφορά τους και επιστρέφουμε τα αγάλματα των Χμερ στο νόμιμο σπίτι τους».



Το πρώτο στοιχείο είναι ένας κορμός αγάλματος από ψαμμίτη των Khmer του 11ου αιώνα μ.Χ., του ρυθμού Khleang. Φορά ένα Khmer sampot, ένα παραδοσιακό ένδυμα της Καμπότζης. Το άγαλμα ήταν μέρος κατάσχεσης το 2017, όταν το HSI του San Francisco έλαβε πληροφορίες σχετικά με την πώλησή του σε δημοπρασία στην Καλιφόρνια. 


Ο ιδιοκτήτης του οίκου δημοπρασιών δήλωσε ότι το κομμάτι εισήχθη το 1992 με πιστοποιητικό γνησιότητας που εκδόθηκε στην Μπανγκόκ της Ταϋλάνδης, το οποίο το χαρακτήριζε ως «Σώμα Khmer από το Angkor Wat». Εμπειρογνώμων έκρινε ότι το άγαλμα είχε μια αγοραία αξία ύψους 75.000 δολλ.


Το δεύτερο στοιχείο, που χρονολογείται από στον 10ο αιώνα μ.Χ., είναι ένα μεγάλο από γκρίζο ψαμμίτη άγαλμα του κορμού μιας άγνωστης θεότητας των Χμερ. Το αντικείμενο ήταν μέρος κατάσχεσης εγκληματικής πράξης τον Σεπτέμβριο του 2005, όταν το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ και το HSI Λος Άντζελες το κατάσχεσαν από αποστολή αγαθών που έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ταϋλάνδη. Οι ειδικοί εκτιμούν αυτό το άγαλμα σε περίπου 120.000 δολλάρια.


«Κάθε επιστροφή αντικειμένων από το εξωτερικό, αποτελεί απόδειξη του γεγονότος ότι υπάρχει μια πλήρης συνεργασία και ειρηνική εταιρική σχέση, αποτέλεσμα των προσπαθειών της Βασιλικής Κυβέρνησης της Καμπότζης και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, για να καταστεί δυνατή η επιστροφή των αγαλμάτων που έχουν φύγει από την χώρα», εδήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Καλών Τεχνών της Καμπότζης, δρ. Phoeurng Sackona.

Το 2018, η Καμπότζη υπέγραψε ιστορικό μνημόνιο συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες με τίτλο «Επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές αρχαιολογικού υλικού της Καμπότζης». Η συμφωνία σκοπεύει στην μείωση του κινήτρου για λεηλασία αναντικατάστατων αρχαιολογικών έργων που αντιπροσωπεύουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Καμπότζης.

«Καθώς γιορτάζουμε την 70ή επέτειο από την ίδρυση των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ - Καμπότζης, η σημερινή επιστροφή αυτών των δύο αγαλμάτων χρησιμεύει ως υπενθύμιση για το τι έχουν επιτύχει μαζί οι δύο χώρες μας», εδήλωσε ο πρέσβυς των ΗΠΑ στην Καμπότζη W. Patrick Murphy.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΑΜΠΟΤΖΗ, ΕΔΩ.

«Η προσοχή στις λεπτομέρειες αποτελεί παράδειγμα του επαγγελματισμού των κυβερνητικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και χρησιμεύει ως πρότυπο συνεργασίας εμπειρογνωμόνων παγκοσμίως σε προσπάθειες να σταματήσει το παράνομο εμπόριο πολύτιμων και αναντικατάστατων κληρονομιών του Βασιλείου της Καμπότζης. Το έργο της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών σε συντονισμό με την Εσωτερική Ασφάλεια όχι μόνο προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά ενισχύει και την Σύμβαση της UNESCO του 1970 για τους τρόπους απαγόρευσης και πρόληψης της παράνομης εισαγωγής και μεταβίβασης της κυριότητας πολιτιστικών αγαθών», εδήλωσε ο κ. Sackona.


Η Διεθνής Δραστηριότητα της HSI, μέσω των 80 γραφείων της σε 53 χώρες, είναι να συνεργάζεται στενά με ξένες κυβερνήσεις για την διεξαγωγή κοινών ερευνών. Ακολουθεί στρατηγική για την καταπολέμηση του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζεται με την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών με στόχο οργανώσεις υψηλής προτεραιότητας και να ενισχύσει διεθνείς συνεργασίες επιβολής του νόμου.

Το ICE ανέκτησε και επέστρεψε περίπου 12.500 αντικείμενα σε περισσότερες από 30 χώρες από το 2007, συμπεριλαμβανομένων - [ΔΙΑΒΑΣΤΕ κάποιες ΕΔΩ];
- έργων ζωγραφικής από την Γαλλία, την Γερμανία, την Πολωνία και την Αυστρία,
- πολιτιστικά αντικείμενα από την Κίνα και την Καμπότζη,
- απολιθώματα δεινοσαύρων από την Μογγολία,
- χειρόγραφο από την Ιταλία,
- ένα ζευγάρι βασιλικών σφραγίδων από την Κορέα,
- αρχαία κεραμικά από το Περού,
ένα αρχαίο χρυσό φέρετρο που επαναπατρίστηκε στην Αίγυπτο [ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ]
και, πιο πρόσφατα,
- αντίγραφο της 500 χρόνων επιστολής του Χριστόφορου Κολόμβου, που περιγράφει τις ανακαλύψεις του στην Αμερική στην κυβέρνηση της Ιταλίας…


Παρά τις ολοένα και πιο επιθετικές προσπάθειες επιβολής του νόμου για την πρόληψη της κλοπής της πολιτιστικής κληρονομιάς και άλλων αρχαιοτήτων, η παράνομη μετακίνηση τέτοιων αντικειμένων συνεχίζει να αμφισβητεί τις παγκόσμιες προσπάθειες επιβολής της νομιμότητας για την μείωση της εμπορίας τέτοιων αγαθών. Η εμπορία αρχαιοτήτων εκτιμάται ότι είναι μια διεθνής εγκληματική επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

ΠΗΓΗ: U.S. Immigration and Customs Enforcement, 9.4.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.4.2020.


ΛΕΞΕΙΣΗΠΑ, επιστροφη, αγαλμα, Χμερ, Καμποτζη, κλοπη, αγαλματα, κορμος αγαλματος, ψαμμιτης, 11ος αιωνας, ρυθμος Κλινγκ, χμερ σαμποτ, παραδοσιακο ενδυμα, κατασχεση, 2017, δημοπρασια, 1992, Μπανγκοκ, Ταυλανδη, Ανγκορ Βατ, 10ος αιωνας, γκριζος ψαμμιτης, Βεργου, θεοτητα Χμερ, 2005, Λος Αντζελες, Σαν Φρανσισκο, Ταιλανδη, επαναπατρισμος, Σακονα, 2018, πολιτιστικη κληρονομια, Συμβαση ΟΥΝΕΣΚΟ 1970, ζωγραφικη, Γαλλια, Γερμανια, Πολωνια, Αυστρια, Κινα, απολιθωματα δεινοσαυρων, δεινοσαυρος, Μογγολια, χειρογραφο, Ιταλια, κορεα, σφραγιδα, περου, κεραμικα, χρυσο φερετρο, Αιγυπτος, επιστολη, Κολομβος, εγκλημα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ