Μενδώνη κατά ΣΥΡΙΖΑ για ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Από τα 1.500.000 ευρώ του ΕΣΠΑ για τον Καστά, είχατε απορροφήσει… 17.698 ευρώ!!!

Μενδώνη κατά ΣΥΡΙΖΑ
για ΑΜΦΙΠΟΛΗ:

Από τα 1.500.000 ευρώ του ΕΣΠΑ
για τον Καστά,
είχατε απορροφήσει… 17.698 ευρώ!!! 

 

Με τίτλο «Απάντηση σε αρθρογραφία για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης», το υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού απάντησε τα εξής:

 

«​Δεδομένου ότι σήμερα η επί ΣΥΡΙΖΑ πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ επιχειρεί να ανατρέψει, με διάφορες «ανακοινώσεις» της, την πανθομολογούμενη από τους εμπλεκόμενους φορείς ιδεοληπτική αβελτηρία της για το ταφικό συγκρότημα στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, σημειώνονται τα εξής:

 


Το καλοκαίρι 2017, όταν το ΥΠΠΟΑ έκανε την  πρώτη αίτηση για την ένταξη του έργου στερέωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου του τύμβου Καστά στο ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας), ο φάκελος απορρίφθηκε από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή «λόγω  σοβαρών ελλείψεων».

Το έργο τελικά εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το Νοέμβριο 2017, με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ.

Ένα εξάμηνο αργότερα, Μάιο 2018, με επιστολή του ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας προς την τ. Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ενημέρωνε ότι δεν είχαν ακόμη αρχίσει οι εργασίες στον τύμβο και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση έθετε σε κίνδυνο το μνημείο.


Μετά από ένα ακόμη εξάμηνο, στις 19/10/18, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι έθεσε στο ΥΠΠΟΑ, με έγγραφό του, αυστηρό όριο ως τις 10 Νοεμβρίου 2018  «να προχωρήσει τις εργασίες στο μνημείο, ως το μόνο αρμόδιο, διότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Πολιτισμού. Μέχρι σήμερα έβαζαν μπροστά γραφειοκρατικούς λόγους», σημειώνει. «Από δω και στο εξής αρχίζω να πιστεύω ότι κάτι άλλο τρέχει. Και δεν μπορώ να το αφήσω αυτό, διότι το μνημείο της Αμφίπολης είναι ένα μακεδονικό μνημείο που μας χρειάζεται ειδικά σε αυτή τη συγκυρία».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ποιοι έκλεψαν τους θησαυρούς της Αμφίπολης, ΕΔΩ.


Την 1/11/18 ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας με νέα επιστολή του προς την τ. υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά ενημερώνει ότι «υπάρχει σημαντική και αδικαιολόγητη καθυστέρηση του έργου, η οποία επιβαρύνει το μνημείο», αναφερόμενος αναλυτικά ανά υποέργο. «Eνώ προβλεπόταν στο τέλος Ιουνίου 2018 να έχει παραδοθεί  η μελέτη της δομικής παθολογίας του μνημείου, αυτή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», σημείωνε ο περιφερειάρχης.


Στις 26/11/18  με δελτίο τύπου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρεώνει  δημόσια στο ΥΠΠΟΑ τις καθυστερήσεις: «Είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος η Ευρωπαϊκή Ενωση να απεντάξει το έργο  και να χαθεί η χρηματοδότησή του».


Στις 27/11/18  το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ομόφωνα κατήγγειλε το ΥΠΠΟΑ  «για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση των εργασιών στο τύμβο Καστά» και απαιτεί «την άμεση έναρξη των εγκεκριμένων εργασιών, επειδή το ανωτέρω αρχαιολογικό εύρημα αποτελεί μνημείο υψίστης  αρχαιολογικής, πολιτικής και εθνικής σημασίας για τη χώρα».


Το ΥΠΠΟΑ, σε σχετικό ρεπορτάζ  -της εφημερίδας το ΒΗΜΑ- για τις σοβαρότατες καταγγελίες της Περιφέρειας  απάντησε ότι   «υπάρχει σαφής και συνεχής ενημέρωση προς τις υπηρεσίες της Περιφέρειας». Ανάλογες ερωτήσεις  προς την τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Αχ. Καραμανλής και  Φωτεινή Αραμπατζή.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ποιος πούλησε 6 αγαλματίδια από την Αμφίπολη;


Ο περιφερειάρχης, στις 29 /11/ 2018, απάντησε στο ΥΠΠΟΑ, επίσης, στο ρεπορτάζ της εφημερίδας το ΒΗΜΑ: «Περιμένουμε ακόμη  να μας απαντήσει το υπουργείο Πολιτισμού στα αναλυτικά ερωτήματα που θέσαμε για τους λόγους για τους οποίους ΔΕΝ έχουν ακόμη ξεκινήσει οι εργασίες. Εμμένω, λοιπόν,  στην προειδοποίησή μου  ότι αν δεν μας  απαντήσουν σύντομα ή αν δεν ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες, δεν έχω άλλη επιλογή από το να προσφύγω στη Δικαιοσύνη. Δεν κινδυνεύουν να χαθούν μόνο τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  για τη συντήρηση και ανάδειξη αυτού του μοναδικού μακεδονικού  μνημείου.  Κινδυνεύει με κατάρρευση το ίδιο το μνημείο αν δεν ξεκινήσουν  άμεσα οι εργασίες αναστύλωσης».

 Ο περιφερειάρχης, στις 2/12/2018, καταγγέλλει «ηθελημένες καθυστερήσεις στα έργα που γίνονται στον τύμβο Καστά».


 Στις 17/2/19 ο περιφερειάρχης με νέο έγγραφό του προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ δήλωσε ότι «προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την αβελτηρία του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με τον τύμβο Καστά».


Προς επίρρωση των ανωτέρω και δεδομένου ότι οι αριθμοί είναι αψευδείς, επισημαίνεται ότι το ταφικό συγκρότημα του τύμβου Καστά εντάχθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο ΕΣΠΑ 2014-2020, στις 16 Νοεμβρίου 2017, με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Από την ένταξη του  στις 16 Νοεμβρίου 2017 ως τις 7 Ιουλίου 2019, ημέρα των εκλογών,  -ήτοι  32 μήνες μετά- από το 1.500.000 ευρώ  του ΕΣΠΑ, είχε απορροφηθεί το ποσόν των 17.698 ευρώ!

 

Χρειάζεται άλλη απόδειξη ανικανότητας και ιδεοληπτικής αβελτηρίας της πολιτικής ηγεσίας ΣΥΡΙΖΑ στο ΥΠΠΟΑ για το μνημείο του τύμβου Καστά;».

 

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 10.8.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.8.2020.


ΛΕΞΕΙΣ: αμφιπολη, αμφιπολις, λοφος Καστα, τυμβος Καστα, Μενδωνη, Κονιορδου, Ζορμπα, Τζιτζικωστας

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ