Το εμβληματικό Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας Τριφυλίας χρειάζεται αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό! - του Διον. Δημητρόπουλου

Το εμβληματικό
Αρχαιολογικό Μουσείο
Χώρας Τριφυλίας
χρειάζεται αναβάθμιση
και εκσυγχρονισμό!

Του Διονυσίου Δημητρόπουλου,

πρόεδρου της Κοινότητας Χώρας του Δήμου Πύλου Νέστορος

 

Σας ευχαριστώ που δηλώσατε παρόν, στην σημερινή μας Συγκέντρωση Διαμαρτυρία, που αποφάσισε ομόφωνα το Συμβούλιο της Κοινότητας Χώρας, για την κτηριακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του Μουσείου της Χώρας

Το Μουσείο της Χώρας είναι η ιστορία του τόπου μας , είναι η ιστορία της Αρχαίας Πύλου. Στη Χώρα είναι το Ανάκτορο του Νέστορα, στη Χώρα βρέθηκε αυτός ο Θησαυρός και στην Χώρα θα μείνει. Στην Χώρα που πρέπει να πάρει ταυτότητα και η ταυτότητα πρέπει να γράφει ΑΡΧΑΙΑ ΠΥΛΟΣ.


ΔΕΙΤΕ βίντεορεπορτάζ του Γ. Λεκάκη

με την σχετική εκδήλωση, ΕΔΩ.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας ένα από τα πλέον σημαντικά Αρχαιολογικά Προϊστορικά Μουσεία της χώρας μας, ιδρύθηκε το 1969 προκειμένου να φιλοξενήσει τα ευρήματα του Ανακτόρου του Νέστορα. Μισό αιώνα τώρα το Μουσείο αποτελεί σημείο αναφοράς για την Χώρα και τους κατοίκου της, αλλά και πόλο έλξης επισκεπτών, δεδομένου ότι φιλοξενεί μοναδικά ευρήματα που χρονολογούνται από την εποχή του χαλκού και την Μυκηναϊκή περίοδο.

Η εγκατάλειψη του κτηρίου , ο περιορισμένος χώρος για τα εκθέματα, η απαρχαιωμένη μουσειολογική αντίληψη της έκθεσης των ευρημάτων ,και τα ζητήματα ασφαλείας ,θα έπρεπε να είχαν λυθεί εδώ και χρόνια. Ανταποκρινόμενη έστω και με καθυστέρηση , η Δημοτική Αρχή το 2016 ξεκίνησε τις διαδικασίες, κτηριακής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμό του Μουσείου ,για να το εντάξει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα . Προτάθηκε δύο φορές στο ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και η πρόταση απορρίφθηκε και τις δύο φορές . Οι λόγοι απόρριψης δείχνουν, απαράδεκτη προχειρότητα και εγείρουν σοβαρούς προβληματισμούς για το κατά πόσο υπάρχει πρόθεση να γίνει τελικά η κτηριακή αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του Μουσείου.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το θέμα

του ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΧΩΡΑΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ, ΕΔΩ.


Η επισκεψιμότητα του Μουσείου σήμερα είναι το 1/3 της επισκεψιμότητας του Ανακτόρου του Νέστορα και αυτό γιατί το Μουσείο είναι έτοιμο να καταρρεύσει και έχουν πάρει από το Μουσείο σημαντικά ευρήματα και όλα τα χρυσά για λόγους ασφαλείας. Επίσης το κακό οδικό δίκτυο από Τουλούπα χάνι - Χώρα και Χώρα - Κορυφάσιο, αποτρέπουν τα τουριστικά γραφεία να συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους το Μουσείο και το Ανάκτορο του Νέστορα.

Το Μουσείο δεν είναι για εμάς μόνο ένα κτήριο που φιλοξενεί τον ανεκτίμητο και με Διεθνή ακτινοβολία αρχαιολογικό πλούτο του τόπου μας ,αλλά ένα ορόσημο που μπορούμε να το αξιοποιήσουμε ,συνδέοντας το με την τοπική οικονομική ,κοινωνική και περιβαντολογική ανάπτυξη.

Πριν μερικές ημέρες ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας υπέγραψε την 3η πρόσκληση με δικαιούχο το υπουργείο Πολιτισμού και τους φορείς του για την ενίσχυση χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς .Στις 18/6/2021 κατατέθηκε η πρόταση για το μουσείο της Χώρας . Θετική εξέλιξη , αλλά η ένταξη του μουσείου στο ΕΣΠΑ δεν μπορεί να εξασφαλίσει και την εκτέλεση του έργου. Μας προβληματίζει η στατική επάρκεια του κτηρίου. Να μην φθάσουμε στο σημείο να έχουμε Απόρριψη - Ένταξη - Απένταξη. Υπάρχει και μία ανησυχία για την μεταφορά του Μουσείου στην Πύλο.

Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο της Χώρας και όλοι οι κάτοικοι της Χώρας ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ.

Ένταξη του έργου κτηριακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του Μουσείου στο ΕΣΠΑ.

Επέκταση του Μουσείου για να φιλοξενήσει τα ευρήματα του "ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ" και των Θολωτών Τάφων, ευρήματα που πρέπει να μείνουν στην Χώρα.

Σύνδεση του Μουσείου με το Ανάκτορο του Νέστορα.

Χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου.

Βελτίωση του οδικού δικτύου από Τουλούπα Χάνι - Χώρα και από Χώρα - Λαδά, για εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στο Μουσείο και Ανάκτορο του Νέστορα.

Καλούμε άμεσα όσους εμπλέκονται να πράξουν με την δέουσα σοβαρότητα ,ώστε να γίνει η Κτηριακή Αναβάθμιση και ο Εκσυγχρονισμός του Μουσείου της Χώρας, που σε συνδυασμό με τις δικές μας προσπάθειες θα συμβάλει στην βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Κωνσταντίνα Σταματελοπούλου - Κολοκυθά για την προσφορά της ,χρηματοδοτώντας την επέκταση του Μουσείου με μία αίθουσα για να φιλοξενήσει τα ευρήματα του "ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ".

Ο αγώνας μας τώρα αρχίζει ,θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα μας βρείτε πάλι μπροστά σας.

Σας ευχαριστώ.

 

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.6.2021.

\
Αρχαιολογικο Μουσειο Χωρας Τριφυλιας, Δημητροπουλος, Χωρα Δημου Πυλου Νεστορος, Χωρα Τριφυλιας, κτηριακη αναβαθμιση, εκσυγχρονισμος, αρχαια Πυλος, Ανακτορο Νεστορα, Θησαυρος, Προιστορια, Μουσεια, 1969, Ανακτορο Νεστορος, Εποχη χαλκου, Μυκηναικη εποχη, εγκαταλειψη, μουσειολογια, 2016, Νεστορας, Τουλουπας, Τουλουπα χανι, Χωρα Μεσσηνιας, κορυφασιο, Νεστωρ, Νικας, υπουργειο Πολιτισμου, 2021, Πυλος, ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ, Θολωτοι Ταφοι, Λαδα, Λαδας, Σταματελοπουλου Κολοκυθα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ