«Καρυάτιδες» Ισθμίας: Σε περιρραντήριο ιερού του Ποσειδώνος, 2.800 χρόνων! - του Γ. Λεκάκη

«Καρυάτιδες»Ισθμίας:
Σε μαρμάρινο περιρραντήριο
ιερού του Ποσειδώνος
2.800 χρόνων!

Ως ΕΚΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ επέλεξε το υπουργείο Πολιτισμού από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας Κορινθίας ένα μαρμάρινο αρχαϊκό περιρραντήριο του ιερού της Ισθμίας, του 7ου αι. π.Χ.

Ανάθημα στον θεό Ποσειδώνα της Ισθμίας.

Συγκολλήθηκε από τμήματα που βρέθηκαν στους αποθέτες των του Αρχαϊκού Ναού του Ποσειδώνα.

Το μαρμάρινο περιρραντήριο αποτελείται από μια λεκάνη διαμέτρου 1,24 μ. που στηρίζεται σε ένα περίτεχνο υποστατό που διαμορφώνεται από ένα δακτύλιο που στηρίζουν 4 κόρες.

Κάθε κόρη πατά στην πλάτη ενός καθιστού λιονταριού και στο ένα χέρι κρατά το λουρί του ζώου, ενώ στο άλλο την ουρά του. Μεταξύ των κορών στον δακτύλιο υπάρχουν ολόγλυφες κεφαλές κριαριών. Τα μαλλιά, το πρόσωπο και τα ενδύματα των κορών φέρουν ίχνη βαφής.

Οι φθαρμένες επιφάνειες του χείλους και των λαβών μαρτυρούν τη συχνή χρήση του από τους επισκέπτες του Ναού, που πιθανότατα έπλεναν τελετουργικά τα χέρια τους προτού πλησιάσουν τον σηκό.

Το περιρραντήριο της Ισθμίας ξεχωρίζει για την πολύπλοκη σύνθεση και την καλλιτεχνική του αρτιότητα. Μπορεί κανείς με ασφάλεια να συμπεράνει ότι ήταν ανάθημα στον Ποσειδώνα της Ισθμίας από κάποιο σημαντικό και πλούσιο πρόσωπο ή οικογένεια (ίσως των Κυψελιδών τυράννων της Κορίνθου).

Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας, ενταγμένο στον αρχαιολογικό χώρο του ιερού του Ισθμίου Ποσειδώνα, το οποίο χτίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Παύλου Μυλωνά. Παρουσιάζει ευρήματα που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές σε μυκηναϊκά νεκροταφεία της περιοχής, στο ιερό του Ποσειδώνα, στο ρωμαϊκό λουτρό, στο Ιουστινιάνειο τείχος, στο λόφο της Ράχης Ισθμίας καθώς και στο λιμάνι των Κεγχρεών. Από το τελευταίο και συγκεκριμένα από τον ναό της Ίσιδας προέρχονται τα υαλοθετήματα που αποτελούν εξέχον έκθεμα του Μουσείου.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 11.9.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 11.9.2023.

.................................................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Αλλά το παραπάνω περιρραντήριο ξεχωρίζει και για τις «Καρυάτιδες» που βαστούν το άνω μέρος του. Αυτό πάει την αρχιτεκτονική εφαρμογή των Καρυάτιδων, τουλάχιστον έναν αιώνα πίσω…

Εκτός από το Ερέχθειο στην Ακρόπολη των Αθηνών (την μία των οποίων έκλεψε ο λόρδος Έλγιν και ακόμη παρανόμως ευρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο), Καρυάτιδες συναντάμε από τον 6ο αι. π.Χ. (525 π.Χ.) στον απλό ναό του Θησαυρού των Σιφναίων στους Δελφούς (δύο Κόρες με ιωνική ενδυμασία στηρίζουν το αέτωμα), στα μικρά Προπύλαια της Ελευσίνος (η μία των οποίων ευρίσκεται επίσης κλεμμένη στην Βρετανία), κλπ.

Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με τις κόρες, οι οποίες ομοιάζουν με την Κυρία της Ελίκης Ισπανίας!

.................................................

Καρυατιδες μαρμαρινο περιρραντηριο ιερο Ποσειδωνος Ισθμιας, 2.800 χρονια πριν υπουργειο Πολιτισμου Αρχαιολογικο Μουσειο Ισθμια Κορινθιας μαρμαρο αρχαικο ιερον 7ος αιωνας πΧ συντριβανι αναθημα θεος Ποσειδωνας Ποσειδωνα Ποσειδων πολυπλοκη συνθεση καλλιτεχνικη αρτιοτητα Καρυατιδα αρχιτεκτονικη εφαρμογη Καρυατις Ερεχθειο Ακροπολη Ακροπολις Αθηνων αθηνα κλοπη λορδος ελγιν Βρετανικο Μουσειο 6ος 525 ναος Θησαυρος των Σιφναιων Σιφνιων Σιφνος κυκλαδων κυκλαδες Δελφοι Κορες κορη ιωνικη ενδυμασια αετωμα, μικρα Προπυλαια Ελευσινος κλεμμενη Βρετανια Ελευσινας Ελευσινα Ελευσις Ερεχθειον αρχαιοκαπηλια αποθετης αρχαικος λεκανη υποστατο δακτυλιος κορες κορη καθιστο λιονταρι λουρι ζωου, ζωο ουρα ολογλυφη κεφαλη κριαρι μαλλια, προσωπο ενδυμα βαφη λαβη πλυσιμο τελετουργια χερια σηκος αναθημα πλουσιος οικογενεια Κυψελιδων Κυψελιδες κυψελος τυραννος τυραννοι Κορινθου αρχαιολογικος χωρος ιερο Ισθμιος αρχιτεκτονας Μυλωνας ευρηματα ανασκαφη μυκηναικο νεκροταφειο ρωμαικο λουτρο Ιουστινιανειο τειχος, Ιουστινιανος λοφος Ραχη λιμανι Κεγχρεες Κεγχρεαι Κεχριες Κεγχριες ισιδας ισιδος ισις υαλοθετημα εκθεμα Κυρια της Ελικης Ισπανιας Κυρα Ελικη αχαια Ισπανια ιβηρικη ελτσε ιβηρικης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ